Cenny aloes

Nie sposób nie wspomnieć o tym, że miąższ z aloesu zawiera ogromną ilość rzadkich ale bardzo cennych dla naszego organizmu substancji. Są to m.in.:

jednocukry a zatem monosacharydy, do których należą glukoza oraz fruktoza, wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy, glukomannozy, mukopolisacharydy, - biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów przyspieszając zarówno proces regeneracji, jak również metabolizmu, - ligniny – dzięki którym sok aloesowy znakomicie wnika w głąb skóry człowieka i to aż 4 razy szybciej w porównaniu z wodą, Wszystkie komponenty miąższu z aloesu wykazują bezsporne właściwości zdrowotne. Jednak dobrane w idealnych
proporcjach i właściwie połączone przez naturę współpracują ze sobą i działają silnie synergicznie. Oznacza to, że całkowicie naturalny kompletny miąższ Aloe Vera działa dużo szybciej i znacznie skuteczniej, w porównaniu z jego pojedynczymi składnikami. Mukopolisacharydy znajdujące się w miąższu Aloe Vera Gel to wielocukry o długim łańcuchu węglowym, które są niezbędnym składnikiem każdej żywej komórki. Według niektórych naukowców stanowią one „tajną broń” gdyż:

• zapewniają prawidłowy przepływ płynów ustrojowych,
• zapewniają odpowiednią wymianę gazową w płucnych pęcherzykach,
• umożliwiają absorpcję wody i substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym
Mukopolisacharydy, które posiada aloes stanowi doskonałe spoiwo komórek, które budują organizm ludzkim. Przypuszcza się, że ich deficyt wywołuje infekcje wirusowe, bóle stawowe, bóle korzonkowe, opuchlizny oraz limfatyczne zastoje, problemy z trawieniem. Organizm zdradza oznaki niedotlenienia oraz wewnętrznego zatrucia toksynami.