Jakie właściwości ma miąższ aloesu

W naturalnym miąższu aloesowym występują:

- antrachinony (również substancje, które zwalczają wirusy i bakterie, a także działające przeciwbólowo) – niektóre z olejków eterycznych, antranol, rezistannol, barbaloina, antracen i wiele innych, - nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, linolenowy, stearynowy i inne,
- substancje przeciwzapalne – bradykinaza, kampesterol, beta-sitosterol,

- substancje zwalczające bakterie – fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe. Miąższ aloe vera nie zawiera aloiny, a także emodyny, które występują w skórce. Substancje te w większej dawce wpływają niekorzystnie na organizm. Potwierdzono, że miąższ z liści aloesu posiada około 140 biologicznie aktywnych składników. Są wśród nich:

- enzymy – amylaza, lipaza, celulaza i inne,
- związki mineralne magnezu, wapnia, potasu i sodu, fosforu, cynku a również germanu, miedzi, żelaza, manganu, - aminokwasy – większość Endo- i egzo-gennych aminokwasów, czyli tych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć należą do nich między innymi walina, fenyloalanina, leucyna, lizyna.