Mukopolisacharydy w aloesie

Aloes jest najbogatszym roślinnym źródłem mukopolisacharydów, które ludzki organizm wytwarza wyłącznie do zakończenia procesu wzrostu. W późniejszym czasie musi pozyskiwać je z pożywienia. Wśród nich wyróżnia się acemannan, określany jako „jeden z najsilniejszych immunomodulatorów roślinnych”. Podnosi on naturalną odporność organizmu, a szczególnie makrofagów. Na przykład w 1997 roku makrofagi a zatem komórki niszczące grzyby, wirusy i bakterie zostały poddane przez naukowców czasowemu działaniu acemannanu, a później poddany został
atakowi grzybów (Candida Albicans). Makrofagi, obcujące z acemannanem przez dziesięć minut, później unicestwiały 38% grzybów, a poddane działaniu tego środka przez godzinę – 98% w porównaniu z kontrolną grupą, w której nie stymulowano acemannanem. W ten sposób dowiedziono, że acemannan na tyle efektywnie stymuluje układ obronny, że ten jest w stanie poradzić sobie z najtrudniejszymi do usunięcia bakteriami i wirusami. Według niektórych naukowców wartość miąższu Aloe Vera powinno mierzyć się według zawartości w nim mukopolisacharydów