Nie sposób nie wspomnieć o tym, że miąższ Aloe Vera obfituje w wiele rzadkich lecz niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu substancji. Są to między innymi:
- cukry – jednocukry czyli monosacharydy, w skład których wchodzą glukoza oraz fruktoza oraz wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy, glukomannozy i bardzo duża ilość mukopolisacharydów.
- biostymulatory – substancje, które pełnią rolę katalizatorów gdyż przyśpieszają zarówno proces regeneracji, jak i metabolizmu.
- ligniny – dzięki którym sok z aloesu znakomicie wnika w głąb skóry człowieka i to aż 4 razy
szybciej niż woda
Mukopolisacharydy to wielocukry o długim łańcuchu węglowym, które stanowią niezbędny składnik wszystkich żywych komórek. Zdaniem niektórych naukowców stanowią one „tajną broń” aloe vera. Dowiedziono, że miąższ z liści aloesowych zawiera ponad 140 biologicznie aktywnych substancji. Są wśród nich:
- witaminy – miąższ aloe vera gel posiada witaminę A, kwas askorbinowy, cholinę, kwas foliowy, kompleks witamin z grupy B łącznie ze śladowymi ilościami witaminy B12 i wszystkie inne rozpuszczalne w wodzie,
- związki mineralne wapnia, potasu, magnezu i fosforu, sodu, cynku a również miedzi, manganu, chromu, germanu,
- enzymy – celulaza, lipaza, amylaza oraz inne
